Rhenen

Oud stadje aan de Rijn

Rhenen is een prachtig stadje gelegen aan de (Neder)Rijn op de zuidoostpunt van de Utrechtse Heuvelrug. In Rhenen zijn veel bezienswaardigheden, leuke restaurants en het is een leuke stad om te shoppen. In Rhenen is tevens een treinverbinding richting Veenendaal.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Prattenburg
Het kasteelachtige huis Prattenburg werd in 1887-1890 in eclectische stijl gebouwd. Het omringde landgoed is ruim 430 hectare groot en bestaat grotendeels uit bos. Het is een prachtig historisch huis met een rijke geschiedenis.


De Binnenmolen

De Binnenmolen is een korenmolen en maakt deel uit van de kijksmonumenten in Rhenen. De molen werd in 1893 gebouwd ter vervanging van een oude moelen op dezelfde plek. Bij de vervanging werden diverse onderdelen van de oude molen in de nieuwe ronde stenen korenmoeln verwerkt. Rond 1930 kwam de molen buiten bedrijf en werd als cafe/restaurant ingericht.
Militair ereveld Grebbeberg
Ereveld Grebbeberg is een begraafplaats waar 800 militairen begraven liggen die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan vierhonderd van de hier begraven militairen sneuvelden in de meidagen van 1940, waarvan het grootste deel bij de Slag om de Grebbeberg. Op de plek van het ereveld is tijdens de Tweede Wereldoorlog het hevigst gevochten. Na de overgave werd dit het eerste officiële Nederlandse ereveld.De Cunerakerk
Een prachtige laat-gotische hallenkerk gebouwd tussen 1492 en 1531. De toren wordt beoordeeld als één van de mooiste laatgotische scheppingen in Nederland.


De Gedachteniskerk

De moderne Rooms-Katholieke gedachteniskerk is gebouwd tussen 1958-1959. In het gebouw zijn de horizontale en verticale elementen uit het landschap met horizontale en verticale elementen in de kerk gecombineerd, om zo de begrippen "vallen" en "opstanding" uit te beelden.

Ouwehands Dierenpark
Jaarlijks ontvangt het Ouwehands Dierenpark Rhenen bijna 1 miljoen bezoekers. Het dierenpark bestaat sinds 1932 en staat in de top vijf van beste dierentuinen in Nederland. Een bezoek aan het Ouwehands Dierenpark is een unieke beleving voor jong en oud, de combinatie van een unieke samenstelling van dieren en de vele speelmogeliijkheden voor kinderen zorgen gegarandeerd voor een geslaagd dagje uit. Lees meer over het Ouwehands Dierenpark Rhenen.

Andere bezienswaardigheden
Zeker ook de moeite waard om te bekijken zijn het gebouw 'De Brakke' uit 1787 en restanten van de middeleeuwse stadsmuur (14de eeuw).